N.H.V De Voorn Nijmegen! - Welkom op de site van N.H.V De Voorn

De risico`s van vis overzetten

In dit artikel moeten we een onderscheid maken tussen het weldoordachte en ondoordachte. Weldoordacht is bijv. Om een visstand op peil te brengen/houden of noodgedwongen. Ondoordacht is bijv. om een kanjer over te zetten naar een eigen water.

Er kleven veel risico`s aan het verplaatsen van vissen hieronder worden er enkele benoemd.

Wanneer er vissen overgeplaatst worden is er een verhoogd risico op :

Bacteriële kruisbesmetting,
Onnodige stress.
Grotere belasting op de waterkwaliteit,
Verstoring visstand,
Maar vooral op het welzijn van de overgeplaatste vis(en). Men moet goed in acht nemen dat vissen gewend zijn aan een beschermde omgeving. Ze kennen hun eigen habitat als hun broekzak, en houden zich dan ook vaak schuil op hun favoriete plekje. Ook het aas en paai gedrag zie je veelal op dezelfde plaatsen terugkomen, wanneer we nu dus vissen gaan verplaatsen verstoor je dus hun gehele gemoedstoestand, wat zeer veel stress met zich meebrengt.

Dit brengt oa, met zich mee dat vissen vroegtijdig sterven doordat ze gaan interen op hun weerstand. Hierdoor zullen ze ten eerste gaan afvallen in lichaamsgewicht, iedereen kent wel de verhalen van die grote karper die 30 pond woog en na overplaatsing plots nog maar 24 pond woog. Uiteindelijk zal de dood het gevolg zijn. Hier zit niemand als sportvisser op te wachten, dus wees alert, en plaats niet zomaar vissen over zonder overleg.

Door Mario Roelofs